בית העלמין לב השרון – תל מונד
על קצה המזלג
אין עושין נפשות (מצבות) לצדיקים, דבריהם הן זיכרונם (ירוש' שקלים פ"ב ה'). מתיישבי גוש תל מונד היו אנשי מעש, ולכן מונחת עלינו החובה לדבר את עשייתם והקרבתם.
קשה להאמין, אך בימים שלפני הקמת המדינה היה מרחב לב השרון אזור ספר לכל דבר. תושבי היישובים סבלו מהתנכלות של פורעים וכנופיות של שודדים ומרצחים. בתקופת המרד הערבי (1936-1939) הורע המצב, וביטחון אישי היה דבר שאפילו לא חלמו עליו.
בבוקר ה 5/07/1938 יצאו 4 חברי עין ורד לעבודה בשטחי הפרדסים המרוחקים (כיום בין גאולים לצורן) כשהם אינם משערים שזו תהיה דרכם האחרונה. עוד בטרם הגיעו לחלקה, נקלעו הארבעה למארב ערבי מתוכנן. מרדכי ליכט ואבא שראייר נהרגו במקום. אריה כהן נפצע פצעים אנושים ונפטר לאחר מספר שעות. שרגא אורבוך נפצע מ-11 קליעים ופונה לבית החולים בפ"ת. בדרך, שארכה כשעה וחצי, בהרגישו כי סופו קרב, כתב על פיסת נייר המוכתמת בדמו ביד רועדת את המילים: "טוב למות בעד ארצנו". הוא נפטר כעבור 22 שעות.
הארבעה נקברו בקבר אחים בבית העלמין בתל מונד. היאחזותם בקרקע למרות הקשיים והקרבתם למולדת הם המורשת הרוח החיה שמאפשרות לנו את החיים בארץ.
מה נראה
במקום נמצא קברה של רבקה זיו (מייסדת ויצ"ו ואישתו של לורד ישראל זיו ואימו מרקוס זיו) וכן קבורים בו מייסדי גוש תל מונד שסיפורם האישי מספר את סיפור ההתיישבות במרחב ועשרות חיילים ולוחמי המושבה תל מונד והמושבים בגוש.
למי מתאים
לכל מי שמוקיר את פועלם של חלוצי ההתיישבות ורוצה להנחיל ערכי מולדת, הקרבה ומסירות לדור הצעיר.
מתי?
כל השנה.
איך מגיעים
בווייז: בית עלמין תל מונד
מה באזור
בסמוך נמצא מוזיאון הטרקטור, המספר את סיפור ההתיישבות החקלאית בארץ מההיבט המכני.
עץ האלון של עין ורד, שהוא שריד ליער אלוני התבור שכיסה את השרון.
עגלת הקפה "קופסא קפה בחוץ" בעין שריד.
קטגוריות
מקום בלב
*כתב זמר מרגולין, ערך שרון בן ארי