גבעת שלום - גאולים
על קצה המזלג
ביום 28.5.1947, מתחולל בשטחי מושב גאולים "הקרב על גאולים", ובשטח גבעת שלום אשר היה גבולה הצפון מערבי של הישוב, מתרחשת לחימה עזה עליה מפקדים אנשי חטיבת אלכסנדרוני, לצד תושבי ותושבות המקום.
בבוקרו של אותו היום, פלשו כוחות צבא עירקי ללב המושב, כאשר תושבי המקום כתף אל כתף לצד חיילי החטיבה ניהלו קרבות פנים אל פנים, תוך פינוי מוצלח של כלל הנשים והילדים ששהו במושב לכיוון מערב.
בזכות נחישות הכוחות של בני המושב וחיילי החטיבה, נהדפו יום למחרת כוחות האוייב ושטחי המושב והאזור שוחררו. פעולתם זו היוותה פעולה שמנעה את המשך התקדמות הכוחות העירקאים לכיוון מערב והים (כקילומטר וחצי אוירית מהמושב), מציאות שאם חלילה היתה מתממשת היה נוצר נתק מסוכן בין צפון לדרום במדינה הצעירה שרק קמה.
בתום המלחמה, בחרו אנשי קהילת גאולים לקבוע אנדרטת הנצחה במה שאז היה גבול היישוב, ונקודת התצפית, ולהזכיר בה את נופלי חטיבת אלכסנדרוני שלחמו בחירוף נפש, לא רק באותו היום, אלא לאורך חודשי המלחמה הארוכים, בהם היה גם בן הקהילה שלום עותמי שדמותו ורוחו היו חלק משמעותי בבניין קהילת גאולים, ומכאן שמה של הגבעה: "גבעת שלום".
מיקומה של גבעת שלום, והאנדרטה בה, מעלים על נס את גבורתם של הבנים שנפלו ואת הקשר המיוחד שלהם עם האדמה והארץ והזו. מראש האנדרטה ניתן לערוך תצפית על כל שטח האזור.
במהלך השנים, בצער נוספו עוד ארבע שמות נופלים נוספים לקיר הזיכרון ממלחמת יום הכיפורים, ותקופת ההמתנה.
מה נראה
גבעת שלום מצויה במקום הגבוה ביותר בגאולים ומהווה נקודת תצפית טובה, מזרחה לאזור הרי השומרון, מערבה לאזור כפר יונה וחדרה.
בראש הגבעה מצויה אנדרטת הנצחה לנופלים בני המושב שנפלו במלמות ישראל ובעת מילוי תפקידם ו-11 נופלים אחרים אשר נפלו במלחמת העצמאות בשטחי גאולים והסביבה, האנדרטה הוקמה בשנת 1967 ע"י האמן משה כפרי.
שטח הגבעה ומורדותיה בגודל של כ-8 דונמים, בשטח נטועים מגוון עצי ארץ ישראל, אורנים, אלונים, אלות וחרובים. בחודשי החורף והאביב הגבעה מתכסה ירוק ומרבדי פריחה מרהיבה של מגוון פרחים מקומיים: תורמוסים, חרציות, מקור החסידה, צבעוני השרון ומספר מיני גאופטים.
במקום מדשאה רחבה, ספסלים ומספר שולחנות פיקניק.
האנדרטה מהווה נקודת סיום, או התחלה לשביל לב גאולים החוצה בלב המושב בין עוגני הקהילה השונים.
למי מתאים
סיור לימודי, תנועות נוער, משפחות
איך מגיעים
גבעת שלם נמצאת בחלקו הצפון מערבי של המושב, ניתן להגיע דרך הרחוב הראשי, פניה לרחוב האורן או דרך רחוב השמינייה.
וייז – האורן גאולים
מה באזור
מגרש כדורגל עמותת ספורט לב השרון, "בית המעצמה לב השרון" בית מלאכה לבני ובנות נוער, משק 6, כרם צדוק, יער מנ-גינת יער, החווה של ויקה (סוסים), ברכת שחיה גאולים
כתבה: טל מדר
ערך וצילם: יריב יוסף