דרך הלב – מסלול אופנים והליכה
על קצה המזלג
דרך הלב באופניים הינו שביל אופניים המאפשר רכיבה בטוחה באופני שטח, בשטחים החקלאיים של מועצה אזורית לב השרון. הדרך מחברת את ישובי המועצה אזורית לב השרון לאתרי מורשת, טבע ועניין כמו גם לרשויות השכנות. השביל מחבר לאורכו את העיר נתניה, משכונת קריית השרון ממערב, נורדיה, דרך יער אילנות פרדסיה, יער קדימה, עין ורד, עין שריד, פורת ועד ליעף וכפר יעבץ במזרח.
ניתן להשתלב בשביל לרכיבה מכל נקודה לאורכו. למרות זאת, הנקודות המומלצות להתחלה הן:
- יער אילנות לרכיבה לכיוון מזרח
- שביל היוצא מבריכת החורף לב השרון –מאפשר יציאה לשני הכיוונים
- פארק אקולוגי יעף לרכיבה לכיוון מערב
מה נראה
הרוכב על השביל יוכל לבקר במהלך הרכיבה ברבים מאתרי התיירות בלב השרון החל מיער אילנות בחלקו המערבי של השביל, דרך יער קדימה, פריחת האירוסים בחודשים אפריל מאי, עצירה בבריכת החורף לב השרון ופריחת הצבעונים בחודש פברואר (ביער עין שריד דרומית מערבית לבריכת החורף).
ניתן לשלב ביקור במוזיאון הטרקטור בעין ורד ומשם אחרי חציית הפרדסים של עין ורד ופורת, ומעבר זהיר של אזור מנחת עין ורד ניתן להגיע עד לפארק האקולוגי בסמוך למושב יעף.
למי מתאים ועונה מומלצת
השביל ברמת רכיבה קלה ומתאים לכל הגילאים. רובו של השביל על בסיס כורכר המתאים לרכיבה באופני שטח (פחות נח לרכיבה עם גלגלי עזר).
הרכיבה בשביל אפשרית לאורך כל השנה. העונות המומלצות הן החורף והאביב בהם הטבע בשיאו והשביל מהודק ונעים לרכיבה.
אורך, משך ומים
השביל מסומן בסמלי דרך הלב על גבי סלעים שהונחו במיוחד לצד השביל. בנקודות מרכזיות ומפגש עם ישובים, שלטי מבואה והסבר הכוללים מפות. בנוסף שילוט הכוונה בצמתים מרכזיות על עמודי
איך מגיעים
נק מערבית - יער אילנות נמצא בשני צידי כביש 4, לשם רכיבה על השביל החניה המומלצת היא בתוך יער אילנות בצידו המזרחי של הכביש (פניה ימינה בהגעה מדרום בלבד). וויז: כפר גמילה אילנות.
נק' מרכזית - בריכת החורף עין שריד פניה מזרחה מכביש 582 לכיוון עין שריד וכעבור כ 100 מטר ירידה לשביל כורכר שמוביל למגרש חניה. וויז: פארק ברכת חורף לב השרון.
נק, מזרחית - פארק אקולוגי יעף נמצא בכניסה לישוב יעף בקצה המזרחי של כביש 531. וויז: פארק אקולוגי יעף
מפת המסלול
להלן מפת רכיבה בשביל מיער אילנות ועד בריכת החורף ביעף. אורך מסלול זה הוא 24 ק"מ (הלוך חזור יחדיו).
תחנות עיקריות לאורך השביל
כאמור, ניתן להתחיל לרכוב בשביל מכל נקודה בה תחפצו בכיוון מערב, או מזרח על פי בחירתכם.
הדרך הנוחה היא ללמוד את המסלול על המפה לצורך התמצאות כללית, לבחור נקודת מוצא ולצאת לדרך תוך כדי מעקב אחרי סימון השבילים.
להלן תיאור התחנות העיקריות לאורך הדרך בהן תוכלו לעצור ולהינות מן הטבע בזמן הרכיבה (הנקדות מסודרות ממערב למזרח).
יער אילנות – גן אקלום עצים (ארבורטום)
יער מיוחד במינו, שאין שני לו בישראל. 750 מיני עצים צומחים זה בצד זה ומייצגים מבחר עצום של מקומות ברחבי העולם. סיור ביער הוא חוויה לאוהבי טבע והזדמנות לעריכת היכרות עם עצים זרים, מוזרים ומופלאים, חלקם בעלי מראה אקזוטי מרתק.
מוזיאון הטרקטור בעין ורד
במוזיאון מוצג אוסף גדול של טרקטורים וכלי חקלאות ממונעים החל מימי ראשית ההתיישבות. את המקום המיוחד הזה מפעילה עמותה ציבורית המשקמת את הכלים הישנים, במוזיאון אוסף מרשים מאוד של כלי רכב חקלאיים ומוצגים מגוונים מתחילת ההתיישבות החלוצית ותקופת גאולת הקרקע כחלק מהמפעל הציוני בארץ ישראל.
פארק אקולוגי – יעף
בריכת חורף חדשה יחסית ששיקמה את השטח הגובל בין יעף לעזריאל, הבריכה מנקזת לתוכה מים אשר מגיעים מאגן הניקוז ממערב (מכיוון עין ורד) ועושה בהם שימוש אקולוגי לטבע באזור ולטובת מי התהום.
שביל האירוסים
השמורה נוצרת נוף טבע ייחודי ואופייני לשרון עד שלהי המאה ה 19. אלוני התבור בשמורה הקטנה הם שריד אחרון באזור לתצורת צומח שנקראת 'יער פארק' שכיסתה בעבר שטחים נרחבים בשרון. בשמורה חלקת יער אלוני תבור עם כ 25 עצים ופריחת אירוסים מרהיבה בחודשים מרץ עד מאי.
** שימו לב שהרכיבה בתוך השמורה אסורה!
בריכת החורף - לב השרון
פרויקט שיקום אקולוגי, המאפשר אגירת מים בתקופות גשומות במחפורת מלאכותית והתפתחותם של מערכות חיים אקולוגיים לחי וצומח אופייניים לאזור. הבריכה מתמלאת מי גשמים בתחילת החורף, המאפשרים פריחה צפופה ומגוונת בסוף החורף, הבריכה מלאה עד לחודש יולי. האתר נגיש לעגלות, מלא פינות ישיבה ואף פרגולות הצללה למבקרים.
יער קדימה
יער קדימה נטוע ברובו אקליפטוסים ובחלקים ממנו נטועים מינים נוספים כמו שיטה כחלחל, ברושים, אלון התבור, אורן קנרי ואורן חצב. בין העצים שרדו צמחי בר כמו יקינטוני, צבעוני השרון, שום, פשתנית יפו, אלקנת הצבעים ואחרים. מאחר והאזור אינו מעובד, הוא משמש מקום מקלט לבעל חיים כמו שועלים וצבי יבשה. בחודשי מרץ – מאי ניתן לראות מקבצים של פריחת אירוסים.
- כתב אורי נריה, ערכה רווי דפני